Förlossningsberättelse Viola

Vi har länge önskat att Nancy ska få ett syskon, men naturen ville inte riktigt som oss.
Efter Nancy så rasade jag i vikt och jag trodde att det var på grund av att jag ammade. Men när jag slutat amma och fortsatte gå ner i vikt, trots att jag inte åt speciellt nyttigt så börja jag ana att något var fel. Någon graviditet verkade inte heller finnas på kartan. Till slut efter två år fick jag en hälsokontroll på Heimdals vårdcentral. När resultatet på blodprovet kom så visade det sig att jag hade hypotyreos. De flesta som har det brukar gå upp i vikt, så där hade jag tur att det var motsatt symptom för mig.  Men får även veta att det kan vara lite svårare att bli gravid och att jag måste äta medicinen levaxin för att få mina värden rätt.

När det har gått två år efter att jag fått till rätt dos levaxin så bestämmer vi att vi får lov att ta till hjälp. Påbörjar utredning i Umeå för att eventuellt göra en IVF-behandling. Utredningen visar att allt är väldigt bra, så det är konstigt att jag inte blir gravid. Vi bestämmer att vi ska påbörja en behandling i mars 2016. När min nästa mens kommer så var tanken att jag skulle börja ta sprutor. Jag hämtar ut sprutorna på apoteket några dagar innan beräknad mens. Men mensen kommer aldrig, när jag gått fyra dagar över tiden så tar jag till slut ett graviditetstest. Har gjort det så många gånger tidigare och blivit besviken, så jag var orolig att det skulle bli så denna gång också. Resultatet var positivt! Vilken glädje.

Graviditet var smärtfri utan illamående, dock väldigt trött både i början och slutet av graviditeten. Vi längtade att berätta för alla men samtidigt ville vi vänta. Jag hade bara ett vikariat på jobbet och var uppe i processen om en ny tillsvidare anställning på försäkringskassan. Till slut valde jag ändå att gå och berätta för min arbetsgivare att jag var gravid och jag fick ändå tillsvidaretjänsten.

Under denna graviditet kände jag mig inte bara tjock och ful, som med Nancy, utan kände mig mer stolt över min runda mage. I slutet av graviditeten var jag dock rätt slut. Kändes ju som att jag gick över i tid när Nancy kom redan i vecka 37.

Vi var beräknade till 9:e december. Så jag hade jobbat lite övertid på jobbet för att kunna arbeta halvtid dom sista två veckorna innan beräknat datum. Och sen eventuellt vara ledig tills den lille skulle födas. Denna gång hann jag arbeta halvtid i fyra dagar innan det var dags.

Onsdagkvällen den 30 november gick jag och la mig vid 22-tiden som vanligt. Dock vaknade jag klockan 02.40 av ett klick-ljud och att vattnet hade gått. Jag funderade en sekund om jag skulle avvakta med att väcka Nils eftersom jag vet att man ska vänta på att värkarna startar innan man åker in. Bestämmer mig för att väcka Nils ändå och sen ringer jag förlossningen. Dom säger som sagt att avvakta tills värkarna kommer men just då startar värkarna. Avslutar samtalet snabbt och ringer pappa att komma och vara barnvakt åt Nancy.

Väntar på att pappa ska komma så vi kan fara in till förlossningen, det gör rejält ont och jag vill verkligen hinna få bedövning innan det är dags. Nisse går ut med Chippen och jag börjar klä på mig, men då en värk kommer när jag håller på att ta på mig skorna så blev jag liggande på golvet en stund innan jag fick på mig skorna. När Nisse kommer in med Chippen så säger jag att nu måste vi fara, Nancy får klara sig själv en stund, hon låg ändå och sov.

Ringer pappa 03:23 och säger att vi far nu. Han informerar att han är på Erikslid så eftersom han bara är några minuter bort känns det lugnt. Möter han på vägen till BB.

03.32 blir jag inskriven på förlossningen. Jag har så kraftiga värkar att jag har svårt att ta mig upp i sängen. 03.40 så ligger jag i förlossningsläge och är öppen 10 centimeter. Jag ber om smärtstillande men får bara lustgasen. Jag förstod att jag inte skulle hinna få någon bedövning utan sög i mig lustgasen och försvann delvis till någon annan värld. Sköterskan fick ryta lite åt mig att andas vanlig luft emellanåt. Jag höll på att svettas ihjäl och bad sköterskorna ta av mig sockarna också. Kändes ju knasigt att ligga naken i sängen men med sockar på sig.

03.57 föds en frisk flicka med navelsträngen ett varv runt halsen.

Jag är helt slut och behöver vila men det är svårt när man har ett riktigt lyckorus i kroppen. Jag var väldigt törstig och drack upp både min och Nils juice. Sen till frukosten så tog jag ett glas juice och svepta i mig, sista klunken känner jag att det var väldigt starkt, visade sig att juicen skulle ha spätts ut med 7 delar vatten.

Klockan 10 var det läkarrond och flickan blev godkänd och efter det fick vi åka hem till storasystern. Kändes som att vi bara hade åkt in på BB och hämtat ett barn och sen åkt hem igen.

Väl hemma väntade en stolt storasyster som alltid kommer att minnas Violas födelsedag eftersom den är samtidigt som man får öppna den första luckan i adventskalendern.


Leave a Reply

Your email address will not be published.